Weg uit de oude stad Tes

Een bezoek  aan de rivier tempel levert informatie op: Gongorro wil de wachters van elke plane zoals blue face samenbrengen (in figuurlijke zin, ze blijven allen natuurlijk op hun plane) en wil ook richting Bans gaan omdat hij daar veiliger is voor Enki. Bovendien blijkt dat je sterker wordt als je een slok uit de vijver neemt.
We gaan naar de smid en het kortzwaard van Isnur is gemaakt. Ook leren we de werking van de stenen. Die is niet zo relevant meer want Kim gaat deze ruilen zoals straks zal blijken.
Peer gaat ondertussen in de zonnetempel mediteren en leert command Slamander ofzo.
De handelstempel bevat vele schatten en graven die beveiligd zijn door dwergen en meer, we proberen daar meer informatie over te krijgen.
Ik klim onzichtbaar op de muur en maak een plattegrond, op het plaatje zie je mij onzichtbaar staan.
Later praat ik met een dwerg (Zanthe) die meewerkt aan de beveiliging, maar ik heb niet door dat we afgeluisterd worden en het gesprek vlot daarom niet zo erg aangezien hij niets “on the record” kan zeggen. Als ik hem een briefje meegeef met de vraag om hem elders te spreken onder vier ogen krijg ik later een briefje terug met een afspraak over een week. Dat is een beetje te ver vooruit.
Kim en Don en Nurd gaan onderhandelen met de woestijnmensen die de stad aanvielen. Ze bluffen zich een eind in het rond, met een schip vol graan dat onderweg is, maar worden niet geloofd.
Kim wil de stenen ruilen tegen een plattegrond met tunnels, maar die hebben ze helemaal niet. Waarschijnlijk zijn er geen of nauwelijks tunnels in Tes.
Uiteindelijk ruilen we de stenen tegen 1 audio bom, 3 spirit blocks en 700000 aan diamanten (een klein zakje) .
Het idee is, denk ik, om de stenen 500 jaar later weer op te pakken. Ik hoop maar dat ze er dan nog zijn.
We besluiten dat het mooi is geweest en gaan op de afgesproken dag naar de afgesproken plek waar Hans ons terughaalt naar het heden.

Op de terugweg flitst het langs me heen, maar andere hebben in een flits de stad gezien, steeds verder in de tijd. Ook kwamen er steeds cijfers voorbij:
45362718  hebben ze onthouden.
En wat ze verder onthouden hebben: 410 de stad wordt steeds arroganter, opstand, ingenomen, ziekten, droger, de rivier droogt uit, diepste graftombes worden goed bewaakt door spirit, vallen en andere wezens. 10 voor eb trekt men weg. Hans trekt de deur achter zich dicht. Trollen zochten goud. Niet gevonden. Ze schrikken ergens van en trekken zich terug in wortels. Het zand gaat verder. De waterbrengers komen. Deze stad en plane waren het centrum van het universum.