Suzie

iedereen aanwezig behalve Kim
Fire season disorder week windsday, maan is vol

suzieDe dooi valt in en er is zelfs al iets van lente in de lucht te voelen. Tijd om naar Surlt te gaan. Calrak gaat mee maar Zoesh heeft een ander plan: hij gaat terug naar Poort om een leger op te trommelen on de Coastal Ruins te ontzetten. Hij doet een beetje geheimzinnig over zijn motieven. Later in Surlt horen wij dat er wellicht ene Azoïsch daar ligt begraven, een voorouder van Zoesh? Is dat de reden? Hij zegt zelf dat hij meer wil weten over het water dat daar vroeger was. Zien we iets over het hoofd?

Het lijkt mij goed voor onze PR om een vrolijk afscheidsfeest te geven met een mooie truc waarbij ik Susie doormidden zaag, maar waar is Susie?
Susie wordt niet gevonden, maar is als laatste gezien in de bedstee van een andere vent! Ik ben er kapot van en het lijkt wel of mijn kracht uit me wegvloeit. Dat geldt ook voor de andere mannen (ja mannen!) waarmee zij het bed deelde.
Ik schrijf in het vraag-en-antwoord-boek: Waar is mijn liefje en Hoe raak ik mijn liefdesverdriet kwijt. Na 24 uur staat er: Als je je sexpoes bedoelt: waar ze vandaan kwam.  (dat is waarschijnlijk Hornmilk) en bij de tweede vraag: Tijd heelt alle pijn. Verder is het afscheidsfeest wel een succes, geloof ik. Isnurd overdrijft zelfs een tikje in zijn enthousiasme en geeft alle dorpelingen een diamant!

Met moeite vertrek ik mee en zit voornamelijk op de yak-kar. Omdat ik me steeds slapper voel ga ik lezen in mijn boek voor een gezond lichaam. Na vier dagen stopt de pijn en door me aan de regels van het boek te houden voel ik me na een tijdje bijna weer de oude.
SURLT blijkt een stevige vesting met twee herbergen: de Stuck Pig en Redbear Lodge. We kiezen voor de laatste omdat die rustiger is (en minder gezellig). Bij de poort zijn soldaten met armbanden met een speer erop. Bij de ingang zijn beelden van griffins waarbij het hoofd (de adelaarskop) ontbreekt.
Later horen we dat die van goud waren en jaren geleden gestolen zijn. Volgens de legende zijn daar wapens of schilden van gemaakt.
Dieren blijven buiten de stad, we nemen onze intrek in de Red Bear Lodge. Er zijn twee andere slapende gasten verder is het vrij stil.
We gaan naar de andere herberg en komen nog langs het huis van de huidige meester hunter: Zogrosh. Meester hunter wordt je door een jacht toernooi te winnen.
De barman van de Stuck Pig is Djimm Mith, een prima kerel.
We worden op audiëntie gevraagd bij de koning Yalaring de volgende middag.
We worden hartelijk ontvangen en laten de kaart zien. Ik vergeet hem de groeten te doen van Torath maar uiteindelijk worden we wel wat wijzer. Met name als Eucleia erbij komt. Zij wil een schrine voor Aeolus opzetten. Ik wil haar daarbij helpen. Zij is bijzonder geïnteresseerd in de Coastal Ruins. Zij denkt dat dat een heel belangrijke plaats is voor het Aeolus geloof.

Even kort de geschiedenis:
400 jaar geleden kwam Zar die hielp de Votanki om de orcs te verjagen en hij heeft de grote orc Gork Trag verslagen. De zoons van Zar hebben de forten gebouwd waaronder Surlt.
De orcs werden daarna weer sterker en de griffins ook doordat ze paarden konden eten. Nidick werd door reuzen afgebroken. 100 jaar geleden hebben de orcs zich verenigd en Ockless ingenomen.
Aigonis Windsword heeft Nidic heroverd en de orcs teruggedrongen. Aegonis en zijn beroemde zwaard zijn verdwenen.

 

Alle weetjes door elkaar:
– Er is een man in de bergen die griffins opvoedt: de herder. Hij wil een nieuwe griffin-ei in ruil. Navraag doen bij stad/dorp Fur Circle.
– Does is een bekende jager, de Votanki weten meer.
– Zutchko is de jachthond van Votank. Een soort wolfshond.
– De koning van de griffins vliegt rond zijn gebied op hoogtijdagen met een cape gemaakt van alle scalps die hij veroverd heeft. De cape-sleep wordt door 40 vrouwelijke griffins gedragen.
– Er is een legende dat er een stad is aan het water (Coastal Ruins?) waar Azoisch woonde die blind was. Aigonis Windsword ligt wellicht ook in die tempel. Belangrijk was dat daar elementals verbonden werden.
– Mastakos is Orlanth’s chariotier (drive)
– Sommige griffins kunnen tegen magie.
– Griffins kan je uitschakelen door de vleugels met een speer te doorboren zodat ze niet meer goed kunnen vliegen. Onderkant van hun harnas is het zwakst.
ssuzie-totaal
Eucleia Stormfollower kan Sylph elemental uit mijn wind-ei uitbroeden en in de staf die Peer heeft dwingen. Ze probeert een command spreuk in een matrix te stoppen. We geven haar de spullen en 1000 gp.

De meester hunter Zogrosh komt een paar dagen later ook en daar praten we ook nog mee. Hij heeft net met alleen een speer en een dolk een beer gedood.
Hij vertelt dat Griffinmountain niet op deze wereld is.  Je moet als het ware de dodenrivier oversteken om daar te komen en dat lukt alleen met een sjamaan. Blueface zou een geschikte sjamaan daarvoor kunnen zijn.
Dus: sjamaan vinden, over doden rivier naar griffinmountain gaan, eieren stelen, naar herder gaan, eieren omruilen voor tamme griffins en… fly away

We hebben een plan!