Gijzeling beëindigd

Het huis met de gijzelaars begint langzaamaan te fikken, we moeten haast maken. Peer plopt in de gang achter de deur en Donderdag komt via de trap naar hem toe. Ik check de andere deur, daar zit een badkamer achter. Isnurd volgt Don in de etheral. We checken de verdiepingen van boven naar beneden. Achter de deur in de gang is een lounch kamer met een zebra vel en open haard. Uit de boekenkast neem ik de drie meest beduimelde boeken mee: een boek over recht, burgermeesterschap, en een boek met plaatjes van blote vrouwen. De eerste verdieping lijkt ook leeg en pas beneden op de begane grond vinden we leven: gekneveld gesnik achter een deur die naar de kelder leidt. Donderdag onderhandelt en komt erachter dat we de deur niet zomaar open kunnen beuken.
Ondertussen ontdekt Peer in het koetshuis een koets, maar belangrijker: een rooster dat op slot zit. Uiteindelijk weet alleen donderdag het slot open te krijgen en eronder bevindt zich behalve de stront van de paarden een ondergrondse gang, zowel richting kelder als richting de weilanden een paar honderd meter verder. Als Isnurd richting de kelder met de gegijzelden gaat stuit hij op een orc die naar zijn bomvest-trigger grijpt en Isnurd blijkbaar ziet of voelt ondanks dat hij in de etheral is. Isnurd trekt zich snel terug. Later komen we erachter dat door deze gang een spoor loopt van een mens en een orc. Blijkbaar is de tovenaar hierdoor ontsnapt!  Buiten checkt een orc met mes op dienstbode of het zilver klaar staat en de boot en gaat weer terug de kelder in.
Er wordt ook een muis naar binnen gestuurd die rapporteert dat de orcs het zilver verdelen. Een deel blijft in het midden van de kamer staan.
Een homing cirkel? De kelder lijkt wel een SM kelder met overal vastgebonden  mensen.

We besluiten dat we het beste kunnen wachten tot de soldaten het zilver hebben gebracht en ze dan aanvallen als ze (waarschijnlijk) door de tunnel proberen te vluchten.
Inderdaad hoort Don even later geschuifel door de gang, twee orcs en twee gegijzelden proberen te ontvluchten. Bij de uitgang sta ik onzichtbaar met een stel soldaten en als de eerste buiten staat en alarm wil slaan weet ik me langs de mensen te werken en val de orc aan. Helaas niet goed genoeg en dan hoor ik “klik”. Ik duik weg en wordt door de blast naar buiten geworpen. Nog twee gegijzelden dood, niet erg goed voor onze pr. Bovendien is mijn voet eraf! Gelukkig heb ik nog reattach limb en is dat probleem snel opgelost.
Don is via het rooster naar de kelder gegaan nadat de groep voorbij was om het zilver van de homing cirkel te halen en de overige gegijzelden te reanimeren en te bevrijden. Helaas blijken die gegijzelden dood en onthoofd. Daar valt weinig aan te resurrecten. Gelukkig staat de zak met zilver nog midden in de kamer. Opgelucht pakt Don de zak en dan hoort hij “klik”.
Ook daar vliegen de ledematen in de rondte, dit keer een been en arm van Donderdag. Als we de gegijzelden gaan tellen blijkt dat er nog een dochter mist. Die hebben we waarschijnlijk op een van de bovenverdiepingen over het hoofd gezien en is nu verbrand.
De ton waarvan we dachten dat die buskruit zou moeten bevatten en die Donderdag redt uit het brandende huis blijkt gewoon olie te bevatten.

Als Isnurd opstijgt om te kijken of we de tovenaar kunnen achterhalen ziet hij een nieuwe rookpluim aan de rand van de stad. Na wat navraag lijkt het erop dat de dam is gebombardeerd. De gijzelingsactie was slechts een afleidingsmanoeuvre!

Terug in de stad blijkt dat grote delen van de stad onder water staan en de wortels van de boom nu juist minder water krijgen. De tempelberg is ongedeerd. De dam die er voor zorgde dat een deel van de rivier richting de wortels stroomde is gebombardeerd door kleine orcs op reuze haviken. 
We gaan de tempels bezoeken. Ik krijg “Guided teleportation” en kan met “drive chariot” niet alleen mezelf maar een karretje vol mensen terug naar bepaalde plek teleporteren. Moet daarvoor nog wel langs Mastakos tempel. We gaan langs de trickster tempel en krijgen nog wat leuke cadeaus waaronder mijn eerste thievetools! Donderdag kan een luisterhoorn ophalen en voor Kim ligt er ook nog wat, begrijpen wij.
Hoelang houden de wortels van de boom het zonder water? We moeten binnen twee dagen vertrekken is de conclusie.

Over de gifwoorden krijgen we van Zoësh een college. Er is er nog een voor dat we weggaan.

Boodschappenlijstje:
Langs love tempel om onsterfelijkheid certificaat te halen.
Middel tegen Wolfskers?
Water is wellicht belangrijk in labyrinth of daarna.
Power vergroten?
drive chariot leren en guided telportation home maken in eigen tempel.