Broo – apen

Aanwezig: Alean (Mees)  Kim (Jeroen) Isnur (Rinus) Storm en wat later : Peer (Ruben)
De Broo-apen zijn aan het slepen met stukken puin. Om naar de plek te gaan waar we met de draaikamer kunnen communiceren moeten we over een mijnschacht klimmen waar ook apenbroo’s en orcs heen en weer lopen. Geen moment om een verkeerde beweging te maken… Isnur gaat met de dwerg Daller klimmen, maar Daller grijpt mis! Gelukkig houdt Isnur het touw goed vast en heeft niemand het gehoord. Ze klimmen verder en gaan door een gang en vinden na enig gezoek een koperen buis, waar ze inpraten. Niets. Daller en Isnur wachten en willen al bijna weer opstappen als er toch antwoord komt, de dwergen leven!  Ze vertellen hoe ze op een onbewaakt ogenblik werden overvallen door een regen stenen waarna de apen van onder de balkonnen buiten binnen klommen.
De dwergen konden nog net de gangen laten instorten en een aantal kon zich opsluiten in de draaikamer. Afgezien van de misvormde apen en orcs waren or ook nog wolf-achtige monsters.
We maken een kaart van de omgeving om er achter te komen waar de gangen zijn ingestort. De steden van de dwergen in deze buurt liggen in een kruisvorm. Gordal (noord), Miz (oost), Ragmek (zuid), Raggarbalbulrak (west) en Morlode (centrum). De vulkaan heet Baldukr. We zijn nu in het westen, dus in Ragger.
We gaan onderzoek doen: Kim vermomd zich als aap (disguise ki lukt zo goed dat hij zelfs een extra arm heeft) en gaat meelopen met ze, Peer en ik gaan de oude mijnen onderzoeken die daar vlak bij zijn. Wij komen een kleine patrouille tegen maar Peer en ik weten ze onschadelijk te maken. Verderop is een nieuwe schacht met een trap en verder naar beneden weer een schacht met bewakers. We trekken ons wat terug en vinden een pikdonkere gang met licht aan het einde waar halverwege een gat recht naar beneden is. Aan het eind van de gang zien we Broo-activiteiten en één aap rust even uit in de steeg waar wij staan. We houden ons stil en bereiden ons voor op een snelle geluidloze kill…
Ondertussen volgt Kim als aap verkleed de apen die met stukken steen lopen te sjouwen. Waar brengen ze dat naar toe? Waarom dumpen ze het niet in de mijnschacht waar Daller en Isnur over zijn geklommen? Het blijkt dat ze het helemaal naar de balkons brengen en het daar in de diepte gooien. Die balkons komen uit in de buitenlucht in een steile bergwand met uitzicht richting het westen. Ook de plattegrond blijkt het west-teken te zijn. Ten westen ziet Kim niets dan ondoordringbare jungle. Als daar een poort is is deze niet zomaar te zien. Er is een T-splitsing waarbij 2 gangen met een bochtje naar de balkons gaan en vlak bij die T-splitsing blijkt een geheime wapenkamer te zijn! Als we die opblazen zijn de ingangen naar de balkons verspert! Dat wordt ons doel. Kim vind ook nog twee kamers waar de apen zich verzamelen voor het avond-eten en rust na een tijdje uit in een steegje.  Je raadt het al; precies dat steegje waar Peer en ik staan. Als we ons terugtrekken komt er een overijverige aap achter ons aan, die kunnen we uitschakelen, maar bij zijn dood ontploft hij! Oppassen dus.
We maken een aanvals plan om zoveel mogelijk broo’s te doden en de dwergen gelegenheid te geven om de wapenkamer op te laten blazen:
Alean sneakt naar hoek oostelijke apenkamer, Peer plopt daar ook naar toe. Peer gooit dodelijke bowlingbal (die we in de kist nog vonden) de kamer in. De draaikamer draait zodat er een uitgang richting wapenkamer komt. Peer gebruikt de gasblaas die hij uit de stoorworm heeft gehaald.
Kim gooit brandbom in gang voor andere apenkamer. Kim gooit bowlingbal in kamer. Kim en Storm en de tijger verdedigen gang zo lang mogelijk en Peer, Alean en Kalrak verdedigen de andere gang en als het te zwaar wordt kunnen de gangen worden gesloten met magische eieren die de dwergen nog hadden.
Zo gezegd, zo gedaan. Als de draaikamer gedraaid is rent de dwergin Gilrundi naar de geheime wapenkamer en schiet Ragin de weg vrij met zijn razendsnelle kruisboog. Het lukt Gilrundi om de wapenkamer op te blazen en door de gang blaast een drukgolf met stof en ledenmaten. Het wordt een machtig gevecht met de overgebleven broo’s. Bij tientallen worden ze neergemaaid door ons kleine legertje. We voelen ons helden, een gevoel dat enigszins getemperd wordt door als we beseffen dat deze broo’s zijn ontworpen als puinruimers, geenszins als vechters.
Niettemin vieren we de overwinning en wil Dalrak buiten een pijp roken.  Want de tunnel was niet helemaal in gestort en ons uiteindelijke doel dus eigenlijk mislukt. Als we buiten zijn moeten we maar eens goed naar de rode maan kijken. Een beetje frisse lucht kan geen kwaad want mijn hoofd is niet helemaal helder omdat dwerg Thinain het nodig vond om halverwege het gevecht een mindfuck-bom te gooien zonder ons even te waarschuwen…

Door die bom was ik een tijdje buiten westen en in die korte tijd kreeg ik een machtig visioen!
Ik zag een super sterke tovenaar en was in staat om hem aan te vallen omdat zijn magie niet op me werkte. Dat had te maken met een ketting die ik droeg. Ik kwam tot vlak bij hem maar vlak voor dat ik hem een beslissende slag toe kon brengen wist hij me in de borst dodelijk te raken. Terwijl ik het leven liet besefte ik dat de oorzaak van mijn falen was dat mijn harnas niet sterk genoeg was ondanks dat ik bijna al mijn power erin had gestopt…